English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novice

Izberi rubriko novic:

Denar ni sveta vladar, povečuje pa varnost skozi vsa življenjska obdobja, še posebej v starosti.

 

Danes denar še vedno ostaja pomembno sredstvo za življenje. Z njim si lahko priskrbimo nekatere bistvene potrebščine za vsak dan. Če želimo imeti varno starost, moramo s svojimi financami, za katere smo skozi življenje trdo delali, ravnati tako, da nam bodo v svoji nalogi kar najbolje služile. Sredstva, ki smo jih prislužili na višku svojih delovnih sposobnosti, nam v poznejših letih pomenijo varnost za starost. Dobro ravnanje s financami nam pomaga pri preglednosti in preprečuje zmedo pri vsakdanjih denarnih opravilih, denarne zlorabe in morebitne goljufije, ki jih starejši pogosto doživljajo.

Spoštovanje, sodelovanje in medsebojna pomoč so temeljne vrednote človeškega obstoja in razvoja. Ljudje smo od ranih let naprej odvisni drug od drugega. V naši starajoči se družbi, ki stoji na pragu okoljske in demografske krize, je to še toliko bolj očitno.

Starejši ljudje so ena najbolj ranljivih skupin v družbi; s starostjo se praviloma krči njihova socialna mreža, pešajo jim telesne in duševne moči, pojavi se starostna onemoglost. Zato so starejši ljudje na žalost pogosto žrtve nasilja.

Nasilje nad starejšimi je lahko telesno, spolno, psihično ali čustveno, lahko je finančno ali materialno, lahko pa gre tudi za zapustitev ali zanemarjanje nekoga, ki bi potreboval pomoč. Podatki kažejo, da kar 60.000 starejših prebivalcev Slovenije doživlja nasilje.

Z veseljem sporočamo, da smo Inštitut Antona Trstenjaka in Inštitut Stopnje soustanovili nov Inštitut za logoterapijo, ki bo jeseni začel 4-letno specializacijo logoterapije.
 
Te dni je zaživela  njegova spletna stran: https://www.logoterapija.si/
Na njej je objavljen program specializacije iz logoterapije, ki se začne jeseni. Če ste zainteresirani, poglejte program na spletni strani in se čim prej informativno prijavite (na isti spletni strani) - interes je zelo velik.

VABILO na usposabljanje prostovoljcev za

VODENJE SKUPIN ZA KAKOVOSTNO STARANJE

 Inštitut Antona Trstenjaka usposablja prostovoljce za vodenje skupin starejših ljudi, ki se praviloma srečujejo po 1,5 do 2 uri tedensko.

Prostovoljcem po metodi skupinskega socialnega učenja posredujemo potrebna znanja ne glede na njihovo predhodno izobrazbo, obenem pa jih praktično usposobimo, da praviloma skupaj v voditeljskem paru zberejo, ustanovijo in uspešno vodijo skupino. Usposabljanje prostovoljcev za medgeneracijsko druženje traja 10 učnih srečanj po 3 šolske ure. Usposabljanje poteka v učni skupini približno 20ih udeležencev.

Usposabljanje je namenjeno tako novim prostovoljcem kot že dejavnim prostovoljcem in organizacijam, ki si želijo v že obstoječe delo vnesti nekaj novega.

 Preberi več

 


Danes, 26. marca 2023, na 118. obletnico rojstva Viktorja Frankla, utemeljitelja logoterapije, sta Inštitut Antona Trstenjaka in Inštitut Stopinje ustanovila INŠTITUT ZA LOGOTERAPIJO. Akt o ustanovitvi Inštituta za logoterapijo smo podpisali dr. Jože Ramovš in mag. Ksenija Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka in mag. Martin Lisec z Inštituta Stopinje.



 poslanstvo inštituta bo – med drugim:
• skrb za razvoj in razširjanje logoterapije v slovenskem, evropskem in svetovnem prostoru,
• raziskovanje na področju logoterapije,
• izobraževanje in edukacija psihoterapevtov – logoterapevtov,
• povezovanje s sorodnimi strokovnimi združenji v Sloveniji in v tujini,
• promocija filozofske in antropološke misli Viktorja Frankla ter
• spodbujanje družbe in posameznikov k prepoznavanju in odkrivanju življenjskega smisla.

Vabljeni, da se vključite v kakovosten študij logoterapije, ki ga pripravljamo. Več informacij vam bomo posredovali v prihodnjih tednih, za začetek pa: s 1. letnikom začnemo oktobra 2023.

Vrata je odprla pisarna "POD LIPO" za kakovostno staranje in medgeneracijsko sožitje v Pivki!

Pisarna se odpira v sklopu letnega načrta Strategije za starosti prijazno občino Pivka.
Več o pisarni si lahko preberete na letaku.

 
Pisarna za starejše
Pisarna za starejše

Vse prostovoljce iz Ljubljane in okolice ponovno vabimo na jutranjo telovadbo za preprečevanje padcev in druženje vsako sredo med 9:00 in 10:00 uro na Inštitutu. Telovadba je brezplačna, vabljeni ste vi, vaši člani skupin in družabniki, lahko pa povabite tudi tiste, ki jih prostovoljstvo še zanima in bi se radi podružili in spoznali z nami.

Telovadba

Partnerji na projektu Neaktivnost ne pride v poštev (Inactivity is not an option) smo se konec avgusta srečali na projektnem sestanku v Slavonskem Brodu. Delovni teden je bil zaznamovan z zadnjimi skupnimi aktivnosti, saj se projekt v jeseni zaključuje. Tekom projekta smo pripravljali vodila za delo s starejšimi, sistem razvijanja vključevanja starejših v lokalnem in širšem okolju, interaktivni kurikulum za razvijanje kompetenc starejših in spletno stran z zanimivimi in uporabnimi informacijami za vse, ki delate s starejšimi. Pri tem je bilo naše vodilo, da lahko večjo aktivnost, medgeneracijsko sodelovanje in socialno vključenost starejših spodbujajo le programi, ustvarjeni skupaj s starejšimi.

‹‹123456...11
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje