English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Kakovostna starost letnik 4, številka 1-2

Status: Ni v redni prodaji

Kakovostna starost logotip

LETNIK 4 (2001), ŠTEVILKA 1-2

Znanstveni in strokovni članki

Članek je osnovna predstavitev programa ªosebno medgeneracijsko družabništvo z osamljenim starim človekom´, ki ga je avtor koncipiral in začel razvijati pred dvema letoma na Inštitutu Antona Trstenjaka kot sestavni del krajevne mreže medgeneracijskih programov za kakovostno starost. V članku program vsebinsko opredeli, prikaže njegovo utemeljenost v človekovih in družbenih potrebah, vsebinske značilnosti, metodiko izvajanja, usposabljanje prostovoljcev, organizacijo, dosedanje izkušnje pri njegovem uvajanju v praksi in raziskovalna in praktična spoznanja o njem. Izkazalo se je, da je osebno medgeneracijsko družabništvo zelo primeren preventivni program proti osamljenosti starih ljudi, za povezovanje generacij in za pripravo srednje generacije na lastno kakovostno starost.

Avtorica v članku prikaže spoznanja svoje raziskave o osebnem družabništvu z osamljenim starim človekom. Analizirala je 187 pogovorov, ki so jih opravili prostovoljci mlade generacije s starostniki. Glavni spoznanji raziskave sta, da družabniški odnos zadovoljuje potrebe tako starostnikov kakor družabnikov ter da je kakovost družabniškega odnosa odvisna predvsem od socialne propustnosti vedenja starih ljudi v odnosu do drugih ljudi, po kateri jih avtorica prepoznava kot vitalne in navidezno vitalne starostnike.

Avtorica v članku opisuje razlike in povezanost verbalne, neverbalne, nadomestne, podporne in/ali alternativne komunikacije. Kratko opiše različne sisteme nadomestne komunikacije ter možnosti uporabe le-teh pri usposabljanju odraslih, prizadetih na področju govora zaradi kapi, možganskih tumorjev, multiple skleroze, Parkinsonove bolezni idr.

 

Avtor predstavi najpogostejše oblike demence v starosti. Najpogostejša je Alzheimerjeva bolezen, sledi ji vaskularna demenca. Ali danes že lahko zdravimo nekatere oblike demenc?

 

Ana Trivič - Izkušnje in spoznanja o enoletnem družabništvu

Iz medgeneracijskih programov

Alenka Milič - Razmišljanje ob družabništvu

Ksenija Žužek - Na obisku

Zapisal Jože Ramovš - Štiri družabniške zgodbe

Iva Ravšelj - Ob podelitvi diplom članom medgeneracijskega društva Zimzelen Cerknica

Silva Sivec - Prispeli smo

Metodika v medgeneracijskih programih za kakovostno starost

Nives Tovornik - Telovadba za kakovostno starost

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje