English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Mreža medgeneracijskih programov za kakovostno staranje

Zlato pravilo

Za zdravo osebnostno rast, solidarno medčloveško sožitje in kakovostno staranje mora človek v vsakem obdobju življenja poskrbeti, da je intenzivno osebno povezan vsaj z enim pozitivno usmerjenim človekom iz vsake generacije: z enim mladim, enim srednjih let in enim starim.

Biti osebno povezan pomeni, da z njim vsaj eno uro tedensko komunicira na ravni osebnega človeškega doživljanja in izkušnje; torej ne samo na ravni splošnih, intelektualnih, delovnih ali drugih brezosebnih vsebin.

Pozitivna usmerjenost v odnosu pa pomeni, da je pri komunikaciji pet prijetnih, spodbudnih ali pozitivnih vsebin na eno negativno, ki pa ne sme biti med prvimi.

Na Inštitutu Antona Trstenjaka že peto leto potekajo Zimske urice s Trstenjakom. Organiziramo jih v spomin na velikega misleca Antona Trstenjaka (1906-1996), psihologa in antropologa, ki je s svojo prodorno mislijo o človeku spodbujal povojne generacije k lepemu sožitju v partnerstvu, družini in soseski. Je avtor več kot 38 poljudno-strokovnih knjig.

Za vse ljubitelje Trstenjakove literature smo tudi letošnje leto že začeli z mesečnimi srečanji, na katerih se pogovarjamo o prebranih knjigah. Na srečanja prihajajo upokojenci vseh starosti, pa tudi mlajša generacija. Skupino povezujeta dva voditelja, ki peljeta rdečo nit skozi celotno srečanje. Na vsakem srečanju posvetimo največ časa pogovoru o prebrani knjigi oziroma njenim posameznim poglavjem. Ponavadi prebiramo knjige Antona Trstenjaka in drugih raznovrstnih avtorjev.

Trstenjakove uriceTrstenjakove urice

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje