English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Predstavitev Mreže medgeneracijskih programov za kakovostno staranje na seminarju za mentorje natečaja Evropa v šoli 2011/2012

Objavljeno v oddelku sožitje, datum dogodka: 24.11.2011 09:00:00
Zveza prijateljev mladine Slovenije v Mestnem muzeju Ljubljana

Nacionalni odbor natečaja Evropa v šoli, je v šolskem letu 2011/2012 pripravil že trinajsti razpis natečaja, ki tokrat sledi temi evropskega leta 2012 – Evropskemu letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Tema natečaja v tem šolskem letu nosi naslov »JAZ TEBI RADOST – TI MENI MODROST« Zveza prijateljev mladine Slovenije, nacionalni koordinator tega natečaja je v četrtek, 24. novembra 2011 v Mestnem muzeju Ljubljana organizirala uvodni seminar za pedagoške delavce osnovnih in srednjih šol, dijaških domov in zavodov, ki bodo mentorji/mentorice učenkam in učencem tega natečaja.

Na Inštitutu zelo veliko pozornosti namenjamo Mreži medgeneracijskih programov za kakovostno staranje. Na seminarju je sodelavka Inštituta, Mateja Zabukovec predstavila programe Mreže, podrobneje pa je predstavila Družabništvo ob učenju računalništva, ki ga izvajamo na dveh ljubljanskih gimnazijah. Osebno druženje mladih in starejših ob učenju računalništva po dosedanjih, večletnih izkušnjah navdušuje tako ene kot druge. Prednost takega druženja in izobraževanja je, da se starejši ljudje uspešno in sproščeno naučijo uporabljati računalnik, mladi pa dobijo izkušnjo, da svoje znanje znajo posredovati drugim, prav tako pa jih dobre življenjske izkušnje starejših bogatijo in navdušujejo. Na seminarju smo prikazali model družabništva ob računalništvu kot zelo uspešno delavnico medgeneracijskega sožitja.

Ta program ni zahteven in ga je možno uvajati tudi na druge gimnazije in srednje šole. Predstavitev je popestril tudi družabniški par: dijak Aleksej Lazanski in gospa Damjana Čampa, ki jo je le-ta učil računalništva. Vsak s svojega vidika sta predstavila doživljanje družabništva ob učenju računalništva, ki sta se ga udeležila v preteklem šolskem letu. Program je podrobneje predstavljen na naši spletni strani.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje