English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novice

Izberi rubriko novic:

Sodelavci Inštituta Antona Trstenjaka smo med 28. in 30. septembrom sodelovali na Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Na stojnici smo obiskovalce informirali o našem strokovnem delu in jim predstavili aktualne tečaje. Na okrogli mizi Varno staranje smo obravnavali varovalne dejavnike pred nasiljem in izpostavili dobre prakse pri zagotavljanju varnosti starejših v domačem okolju, v katerem so nasilju najbolj izpostavljeni, v institucijah in na javnih mestih. Gostje okrogle mize so bili: dr. Viktorija Bevc, dr. Jože Ramovš, policist kriminalist Franci Ceferin, predstavnica civilne javnosti Vesna Krese, pravnica Ana Vujović, psihologinja Tjaša Mlakar in sociologinja Veronika Mravljak Andoljšek.

 

FŽ3O

V ponedeljek, 3. 10. 2016, je v Grosupljem potekalo že sedmo srečanje usposabljanja za prostovoljce. Na usposabljanju se učimo: lepega osebnega pogovora, kakovostnega in dostojanstvenega staranja, povečanja lastne varnosti (preprečevanja padcev) ter metodike vodenja medgeneracijske skupine. Pripravljamo se, da bomo v naših skupinah vodili Tečaj za preprečevanje padcev v starosti.

Usposabljanje prostovoljcev Grosuplje

V ponedeljek, 3. 10. 2016, smo v Logatcu pričeli izvajati delavnice za večanje varnosti starejših v okviru programa Staranje brez nasilja. Na prvem srečanju smo spregovorili o lepi komunikaciji, ki je temelj za dobre odnose in sožitje ter učinkovit varovalni dejavnik pred nasiljem. Delavnico je obiskalo 27 udeležencev.

 

Skupina v Logatcu

 

Program sofinancira:

Na letošnjem tradicionalnem srečanju prostovoljcev smo se zbrali v velikem številu. 14. junija smo poleg ljubljanskih prostovoljcev povabili še predstavnike drugih društev iz različnih koncev Slovenije in skupaj smo uživali ob pestrem programu in sproščenem druženju.

Na začetku nas je pozdravila mag. Ksenija Ramovš, direktorica Inštituta, in nam dala spodbudo za prostovoljsko delo ter se nam zahvalila za udeležbo. Sledilo je podeljevanje diplom novim prostovoljcem, ki so uspešno opravili usposabljanje pri dr. Jožetu Ramovšu, ki jim je čestital in vsakemu podelil rdeč nagelj.

Nadaljevali smo z okrepčitvijo ob pestrem programu. Vsako medgeneracijsko društvo se je predstavilo z eno točko: nekateri so pripravili zabaven program, drugi so povzeli pomembne stvari iz lanskega društvenega delovanja.

Ob vsem tem nas je spremljal bogat kulturni program – zapela sta nam kvartet in zbor deklet ter poslušali smo igranje violine in recitiranje slovenskih pesmi o družini in ljubezni.

Kljub dežju nam je bilo toplo pri srcu, saj smo zaključili s prijetnimi pogovori, z druženjem in s plesom ter s sklepom, da se ob letu osorej spet srečamo.

 

 

Na letošnjem tradicionalnem srečanju prostovoljcev smo se zbrali v velikem številu. 14. junija smo poleg ljubljanskih prostovoljcev povabili še predstavnike drugih društev iz različnih koncev Slovenije in skupaj smo uživali ob pestrem programu in sproščenem druženju. Na srečanju sta koordinatorki projekta – Ana Ramovš in Marta Ramovš predstavili projekt SEAM. Predstavitev je potekala uspešno, zaključila se je s skupno plesno točko vseh udeležencev.

 

Naše spomladansko srečanje prostovoljcev v Mostecu je že tradicionalno. Srečanje bo potekalo v torek, 14. junija, od 14. do 18. ure. Na njem bomo predstavili projekt SEAM.

Toplo vabljeni prav vsi.

Na Portugalskem, v mestu Amarante, je med 29. majem in 1. junijem potekalo zadnje srečanje projekta SEAM. Zbralo se je 15 predstavnikov držav, ki sodelujejo pri projektu.

 

Vsi projektni koordinatorji in strokovnjaki za to področje so združili svoje rezultate za končno verzijo in zaključek projekta SEAM. Poleg kooperativnega dela v medkulturnih skupinah, so se na srečanju dogovarjali o vsebini in pripravi več dogodkov, ki bodo širili rezultate projekta v vsaki projektni državi. Rezultati bodo dostopni mentorjem, strokovnjakom in predstavnikom, ki delajo na področju medkulturnega izobraževanja in medkulturne mobilnosti odraslih, starih nad 50 let.

 

*SEAM: Socialno izobraževanje odraslih s pomočjo mobilnosti” je dvoletno strateško partnerstvo na mednarodni ravni. Projekt koordinira Asociación Gantalcalá (Spain), pomagajo ji Innovative Community Centres Association (Bulgaria), Diecezni charita Brno (Czech Republic), Passaggi onlus (Italy), Latvian Adult Education Association (Latvia), Municipio de Amarante (Portugal) ter naš Inštitut. Projekt je financiran preko programa Erasmus+ Europske komisije, Key Action 2.

Če bi radi sledili novicam projekta, lahko obiščete spletno stran www.seamproject.eu ali se obrnete na nas.

Logo

logo

 

43 udeležencev projekta SEAM se bo med 30. 3. 2016 in 5. 4. 2016 srečalo v Topolšici (Slovenija), kjer bodo sodelovali na drugem izobraževanju projekta. Izobraževanje je oblikovano za testiranje učnega uspeha odraslih, ki so sodelovali na lokalnih delavnicah. Te so bile predhodno razvite v sedmih državah partnerjev na pobudo projekta.

Štirinajst predstavnikov sedmih partnerskih organizacij se je med 3. 2. 2016 in 6. 2. 2016 zbralo na Brdu (Češka), da bi skupaj preverili trenutne rezultate projekta ''SEAM'', načrtovali naslednje projektne dejavnosti in razpravljali o možnem nadaljevanju te iniciative.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje