English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Družinska oskrba starejšega svojca

SVETOVALNI TELEFON

Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo za vse, ki nekoga oskrbujete, odprli telefonsko številko 064 / 299-599, na katero lahko pokličete za nasvet ali pogovor od ponedeljka do nedelje med 8. in 20. uro.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori

Klikni za vprašanja in odgovore

SKRB ZA LASTNO ZDRAVJE

Če želimo dobro posrkbeti za nekoga drugega, je nujno da posrkbimo tudi sami zase. Vsak dan si vzemimo vsaj malo časa za nekaj, kar nas veseli, pa najsi bo to delo na vrtu, branje, lep pogovor ali razvedriten klepet.

Delček skrbi zase je tudi vzdrževanje lepih odnosov in dobra organizacija dneva. Nekaj malega o tem, kaj lahko naredimo za to v času epidemije, najdete v prispevku: Kako smiselno zapolniti in izpolniti dan.

Drug pomemben delček skrbi zase je redno gibanje. Posebej zdaj, ko so dnevi vse krajši in boleznen COVID-19 vztrajno razsaja, nam gibanje pomaga graditi odpornost. V primeru težke situacije doma pa je redna hoja najboljša sprostitev. Če potrebujete malo motivacije poglejte posnetek https://youtu.be/0y8WIT0Nfyo in izkoristite dan! ☀️

 

PRVA KONFERENCA O NEFORMALNI OSKRBI V SLOVENIJI

8 maja 2018 je na Brdu pri Kranju potekala Prva konferenca o neformalni oskrbi v Sloveniji

Konferenco je pod vodstvom Ministrstva za zdravje izvedel Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje v sodelovanju z evropskim združenjem Eurocarers.

Klik na prispevek

logotip Eurocarers

 

V evropskem združenju Eurocars sta dve vrsti organizacij: organizacije, ki delajo neposredno z oskrbovalci in za njih, ter raziskovalni inštituti, univerze in druge institucije, ki se osredotočajo na dolgotrajno oskrbo, integrirano oskrbo ter pomen in potrebe neformalnih oskrbovalcev. Trenutno je v združenju 67 organizacij iz 25 držav, med njimi od leta 2016 tudi Inštitut Antona Trstenjaka. Združenje je prvih osem let delovalo na prostovoljski podlagi, leta 2014 pa mu je Evropska komisija dodelila operativno podporo. Od takrat dalje je mreža Eurocarers nekakšen most med terenom in politiko na evropski ravni, po katerem lahko znanje pride do političnih odločevalcev ter skupne usmeritve in predlogi nazaj med ljudi.

Intervju s Stecyem Yghemonosom, izvršnim direktorjem evropskega združenja za neformalne oskrbovalce Eurocarers in več o samem združenju lahko preberete v 2. številki, 21. letnika revije Kakovostna starost: klikni za povezavo.

Slovenija ima od oktobra 2020 na spletni strani Eurocarers svojo profilno stran: https://eurocarers.org/country-profiles/slovenia/.

 
 
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje