English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Dogodki

Pretekli dogodki

                                         

 

 

Konferenco je pod vodstvom Ministrstva za zdravje izvedel Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje v sodelovanju z evropskim združenjem Eurocarers.

Konference se je udeležilo 260 ljudi iz vrst družinskih in drugih neformalnih oskrbovalcev, predstavnikov Minstrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Minstrstva za okolje in prostor, županov in predstavnikov občinskih uprav, predstavnikov strokovnih in izobraževalnih ustanov s področja sociale in zdravstva, predstavnikov nevladnih organizacij in medijevZaradi velikega zanimanja in dobrih odzivov udeležencev prejšnjega 
tečaja za družinske oskrbovalce v Dolgi vasi smo 22. novembra 2018 začeli z novim 
tečajem za družinske oskrbovalce v občini Kočevje.  Ta skupina - prijavljenih 
je kar 27 interesentov - se bo srečevala ob četrtkih popoldan v 
gasilskem domu v Šalki vasi. Izvedli smo že prvo, uvodno srečanje pod 
vodstvom mag. Ksenije Ramovš, se spoznali med seboj in s programom 
tečaja, razdelili gradiva in začeli s prvo temo - komunikacijo s svojcem.
Izvedbo tečajev omogoča občina Kočevje.

Čudovito okolje zdravilišča Dobrna postaja tradicionalno prizorišče letnega osvežitvenega tečaja za prostovoljce, letos od 15. do 17. novembra. Letošnja zasedba je bila pestra; udeleženci so bili vodje skupin svojcev, organizatorji mreže in prostovoljci, skupno preko 50 udeležencev. Poleg strokovnih delavnic in predavanj so se letos udeleženci dodobra  razgibali na plesno gibalni delavnici (glej sliko).

V četrtek, 12.7.2018 je potekal poldnevni seminar za koordinatorki dveh novih Starosti prijaznih občin (SPO). Za SPO Zreče je to Polona Matevžič, za SPO Hrpelje-Kozina pa Kristina Furlan. Seminar je vodil dr. Jože Ramovš, pri izvedbi je pomagala Marta Ramovš. Prostore je gostoljubno nudila Občina Zreče. Težimo h temu, da je delo v slovenski mreži SPO čim bolj decentralizirano – za kraj je treba delati v kraju!

V sredo, 12. junija, smo se prostovoljci iz različnih medgeneracijskih društev, ki delujejo pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka, zbrali na srečanju v Mostecu.

 

V torek, 22. maja je Elektrotehniško-računalniška strokovna šola v Ljubljani gostila prireditev ob zaključku desete generacije programa Medgeneracijsko družabništvo ob učenju računalništva in druge sodobne IKT.

V začetku sta nas pozdravila in z nami podelila nekaj misli ravnatelj šole, dr. Uroš Breskvar in mag. Ksenija Ramovš, direktorica Inštituta Antona Trstenjaka. Letos je bilo v program vključenih 20 parov. Dijaki so prihajali iz treh srednjih šol oziroma gimnazij. Največ jih prihaja iz Elektrotehniško-računalniška šolo, iz katere je sodelovalo 16 dijakov, 3 dijaki prihajajo iz Gimnazije Bežigrad in ena dijakinja iz Srednje zdravstvene šole Ljubljana. Med šolskim letom so se pari tedensko srečevali, pri tem so starejši pridobili nekaj novega računalniškega znanja, dijaki pa so se preizkusili v vlogi učitelja in se ob tem tudi prijetno družili in izmenjavali izkušnje.

Komu je program namenjen?

Ste stari nad 50 in bi se radi naučili uporabljati računalnik, pametni telefon ali pa svoje znanje IKT poglobili? In bi se tega radi učili individiualno, s pomočjo enega od Ljubljanskih dijakov?

Si dijak ali študent, ki bi rad uro na teden posvetil učenju IKT starega človeka, ki to znanje potrebuje, si pridobil novo izkušnjo in se pri tem česa tudi sam naučil?

Če je odgovor pritrdilen, je program kot nalašč za vas.

 

O družabništvu

Namen programa je medgeneracijsko sodelovanje ob dejavnosti, ki koristi obema generacijama. Starejši se naučijo potrebne veščine, kot je danes raba računalnika, tablice ali pametnega telefona. Dijak pa se preizkusi v vlogi učitelja, ko starejšemu predaja računalniško znanje.

Program poteka med šolskim letom. Dijak in upokojenec se srečata vsak teden po eno šolsko uro. Program učenja ni predpisan, temveč je odvisen od želja starega človeka in znanj dijaka. Pari se večinoma dobivajo v prostorih gimnazij oz. srednih šol ali v prostorih Inštituta Antona Trstenjaka.

V Ljubljani bomo začeli oktobra, zato se čimprej prijavite, število mest je omejeno.

Za vse vključene je udeležba BREZPLAČNA.

Obvezna je prijava. Pokličite na: 01 433 93 01 ali pišite na mail: institut.antona.trstenjaka@gmail.com

Občina Hrpelje - Kozina

Na izobraževanju smo se poleg načrtovanja prihodnjih aktivnosti dotaknili tudi naslednjih vsebin:

- predstavili smo program za prostovoljce – voditelje skupin za kakovostno staranje in tečaj za družinske oskrbovalce: njun pomen za celostno deinstitucionalizacijo ter predstavitev organizacijskih in vsebinskih podrobnosti programa;

- se pogovarjali o najboljših načinih integracije zgornjih programov v mrežo že obstoječih programov deinstitucionalizacije;

- predstavili smo nov koncept »pomoč družinskim oskrbovalcem v dobro starega človeka« v luči spoznanj s svetovnega gerontološkega kongresa IAGG San Francisco 2017 in praktičnih spoznanj združenja Eurocarers.

 

 

Dom za starejše osebe Kantrida, Reka

Vsebina svetovanja je bila implementacija programov Izobraževanja družinskih oskrbovalcev in Izobraževanja prostovoljcev v specifično okolje Rijeka in možnosti sodelovanja z domom za Starije osobe »Kantrida« pri izobraževanju.

 

 

Občina Hrpelje - Kozina

 

Na srečanju smo obravnavali naslednje vsebine: 

- sinergično povezovanje programov deinstitucionalizacije vpeljanih tekom projekta STAR v smiselno in funkcionalno celoto, da bo služila prebivalcem občine Hrpelje-Kozina tudi po končanem projektu STAR;

- implementacijo programov Izobraževanja družinskih oskrbovalcev in Izobraževanja prostovoljcev v specifično okolje– v občino Hrpelje-Kozina. 

 

 

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje