English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

15. junij je svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi

Objavljeno v oddelku gerontologija, datum dogodka:
Vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije doživlja nasilje. Največ nasilja se dogaja doma, prisotno pa je tudi v domovih za starejše, v drugih inštitucijah ali celo na ulici. Epidemija covida-19 je stiska in nasilje še povečala.

Doživljanje varnosti se z življenjskimi obdobji spreminja. V otroštvu varnost zagotavljajo starši, v odrasli dobi jasni cilji v življenju in urejena osnovna eksistenca, v poznejših letih narašča človekova krhkost in sorazmerno s tem se veča potreba po varnosti. Pomembno je, da ukrepamo preventivno tako, da zmanjšujemo dejavnike tveganja in krepimo varovalne dejavnike na poti osebnostnega zorenja.

Z dobro komunikacijo, poznavanjem starostnih sprememb in potreb ter s pozitivnim pogledom na staranje in razbremenitvijo svojcev ter ostalih oskrbovalcev starejših pripomoremo k temu, da bo nasilja nad starejšimi manj.

Na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje nadaljujemo s preventivnim programom in izvajanjem aktivnosti usmerjenih v večanje varnosti starejših.

Nudimo vam:

  1. delavnice na temo: komunikacije, dedovanja, varnosti doma in izven doma, obvladovanja jeze;
  2. osebno svetovanje kamor lahko pokličete ali pišite, če potrebujete podporo ali pogovor z zaupno osebo ali informacije o oblikah pomoči;
  3. skupine za samopomoč za krepitev varovanih dejavnikov varnega staranja;
  4. in usposabljanje prostovoljcev.

Za več informacij nas pokličite na telefonsko številko 01/433 93 01 ali nam pišite na info@iat.si

Program Staranje brez nasilja, ki je namenjen preprečevanju nasilja nad starejšimi v letu 2022 sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje