English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

11. globalna konferenca o staranju IFA: Staranje povezuje

Objavljeno v oddelku gerontologija, datum dogodka: 28.5.2012 09:00:00
organizirala IFA, International Federation on Ageing v Pragi na Češkem

Od 28. maja do 1. junija je v Pragi na Češkem potekala 11 globalna konferenca o staranju, ki jo je organizirala IFA (International Federation on Ageing). Splošna tema konference je imela naslov Staranje povezuje. Glavni poudarki so bili na tehnologiji, ki se korenito spreminja, upamo, da tudi napreduje, na življenju starih ljudi, dolgotrajni oskrbi in na starosti prijaznih okoljih. Številna predavanja so se povezovala tudi z zdravim in aktivnim staranjem ter potencialno ranljivostjo starejših.

Gostiteljica konference in članica IFA združenja je bila organizacija Život 90. Život 90 je Češko nacionalno združenje, ki se od leta 1990 ukvarja z interesi in potrebami starejših ljudi. Glavni cilj združenja je ustvarjanje pogojev za izmenjavo, shranjevanje in razširjanje izkušenj in znanja, ki se nanašajo na starejše ljudi. Prizadevajo si za izboljšanje kvalitete življenja starejših ljudi. Konference se je udeležilo okoli 700 udeležencev iz 63 držav.

Na konferenci je iz Slovenije aktivno sodeloval Marjan Sedmak, predsednik AGE Platform Europe in 5 raziskovalcev: Valentina Hlebec iz FDV in Ksenija Ramovš, Ksenija Saražin Klemenčič, Mojca Slana in Tina Lipar iz Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Predstavniki Inštituta smo imeli referate iz aktualnih področij, na katerih delamo in jih raziskujemo. Predstavili smo potencial socialnega gradienta pri zmanjševanju neenakosti v zdravju, izpostavljenost revščini med starejšimi ženskami v Sloveniji, Slovenska starosti prijazna mesta in občine ter družinsko in profesionalno oskrbo starejših ljudi, njeno kvaliteto in izzove.

Referati so bili med strokovno javnostjo zelo dobro sprejeti. Dobili smo potrditev, da Inštitut z svojim znanstvenim delom in z razvojem programov za kakovostno staranje na uspešen način odgovarja na izzive, ki jih prinaša staranje prebivalstva.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje