English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Kakovostna starost letnik 8, številka 1
Kakovostna starost logotip

Izšlo je Poročilo 2003 o Alzheimerjevi bolezni

Avtor: Simona Hvalič Touzery, datum: 11.2.2010

NIH (2004). 2003 progress report on Alzheimer disease. NIH Publication Number: 04-5. National Institute on Aging. National Institutes of Health. U.S. Department of Health and Human Services. October. 80 str.

Ameriški center ADEAR je izdal poročilo o Alzheimerjevi bolezni, v katerem so pregledno predstavljene raziskave, povezane s to boleznijo. Obravnava vpliv Alzheimerjeve bolezni na bolnike, družinske člane in celotno družbo, predstavi spoznanja novejših raziskav, napredke v določanju razlogov za pojav te bolezni ter omeni nove projekte in raziskovalne pobude, povezane s poskusi zdravljenja Alzheimerjeve bolezni.

Alzheimerjeva bolezen je med ljudmi, starejšimi od 65 let, najpogostejši razlog za demenco. To tudi za ameriško družbo predstavlja velik problem, saj močno vpliva na posameznike, družino, zdravstveni sistem in celotno družbo. Znanstveniki predvidevajo, da je trenutno v ZDA 4,5 milijona obolelih za to boleznijo, in verjetnost, da bodo ljudje zboleli zanjo, se po 65-em letu pri vsaki naslednji petletni starostni skupini podvoji. Ta podatek je še posebej pereč zaradi naraščanja najstarejših starih ljudi. Raziskovalci ocenjujejo, da bo ob današnjem demografskem trendu leta 2050 že 13,2 milijona Američanov obolelih za Alzheimerjevo boleznijo.

Poročilo je namenjeno predvsem zdravnikom specialistom za to področje, saj ponuja vrsto  najnovejših znanj s področja Alzheimerjeve bolezni.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje