English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Kakovostna starost letnik 22, številka 3
Kakovostna starost logotip

Zgodbe staranja

Avtor: Alenka Ogrin, datum: 22.10.2019

Gre za spletni portal, ki povezuje različne projekte, ki preko branja prinašajo boljše razumevanje staranja, spodbujajo aktivno staranje in medgeneracijsko povezovanje. Vsak projekt prinaša novo znanje in izkušnje o staranju, ki ga osvetlijo z različnih perspektiv, od znanstvene in filozofske do izkustvene. Staranje se pokaže kot kompleksno dejstvo, katerega razumevanje lahko vodi k izgradnji uspešne medgeneracijske družbe prihodnosti.

Knjige na temo staranja in starosti je didaktični priročnik, ki sta ga pripravili Tina Bilban (idejna vodja Zgodb staranja) in Tilka Jamnik. Avtorici predstavljata didaktične nasvete in ideje, kako s knjigo povezati generacije in s sedmimi izbranimi knjigami odpirati dialog o staranju, pri tem pa se navduševati nad branjem, znanostjo in kritičnim razmišljanjem. Knjige, ki sta jih priporočili, so: Ida Mlakar O kravi, ki je lajala v luno, Reeve Lindbergh Babica moja pogosto pozabi, Maša Ogrizek Koko Dajsa v mestu, Ivona Brezinova Bombonček za dedije Edija, Marjolijn Hof Pravila treh, dr. Tina Bilban 50 abstraktnih izumov in dr. Vojko Kavčič Umovadba.

Na portalu Zgodbe staranja najdemo tudi opis projekta Knjižne zmenkarije, ki ga Valvasorjeva knjižnica Krško že vrsto let uspešno izvaja  z Domom starejših občanov Krško. Knjižne zmenkarije so bralno-pogovorna srečanja, druženje s knjigami ter pogovor o prebranem po metodi biblioedukacije, ki jih knjižnica izvaja dvakrat mesečno v domu starostnikov. Modro brati in kramljati – bralna srečanja v Mestni knjižnici Kranj; Mestna knjižnica Kranj že deseto leto vodi številne bralne skupine, s katerimi spodbujajo bralno kulturo pri starejših; s tem ohranjajo njihove kompetence in prispevajo k socializaciji. Pri tem aktivno vključujejo prostovoljce, ki vodijo preko 20 aktivnih bralnih skupin.

Ustvarjalci portala Zgodbe staranja vabijo vse zainteresirane, da predstavijo tudi svoje zgodbe – dejavnosti povezane z branjem in starejšimi.

Vir: www.zgodbestaranja.com

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje