English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Kakovostna starost letnik 17, številka 4
Kakovostna starost logotip

Obravnava bolnika z demenco

Avtor: Maša Birsa, datum: 22.12.2014

Štefanija Lukič Zlobec je v uvodnem pozdravu opozorila na pomembnost ozaveščanja o demenci. Na kratko je predstavila društvo Spominčica ter njegova glavna področja delovanja. Poudarila je, da je njihov naslednji cilj oblikovanje nacionalnega programa za demenco.

Gostje okrogle mize so bili z različnih področij obravnave bolnika.

Katja Štrukelj, dr. med. spec. psihiatrije, iz Psihiatrične klinike v Ljubljani, nas je spomnila na delo pokojnega prof. dr. Aleša Kogoja, vodje enote za geriatrično psihiatrijo. Izpostavila je, da se število hospitalizacij na njihovem oddelku zmanjšuje. To pripisuje vedno večjemu ozaveščanju ter zaposlovanju psihiatrov v domovih za starejše.

Dr. Milica Gregorčič Kramberger, dr. med., iz Nevrološke klinike v Ljubljani je predstavila njihovo delo ter raziskave, ki pomembno prispevajo k diagnosticiranju demence.

Mag. Tatjana Cvetko, dr. med., spec. družinske medicine, iz Primorske Spominčice, je izpostavila pomen prvega stika dementne osebe z družinskim zdravnikom.

Bojanka Genorio, direktorica doma starejših občanov Fužine, je povedala o projektu, pri katerem sodelujejo z Nevrološko kliniko Ljubljana. Namen projekta je ugotoviti pomen in vpliv smeha pri osebah z demenco – smeh uporabljajo kot terapevtsko orodje. Na kratko je predstavila dejavnosti, ki jih v domu izvajajo.

Skupna misel je bila: demenca ne sme biti tabu, zato je potrebno osveščanje.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje