English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Dogodki

Pretekli dogodki

 

Prof. dr. Vlado Dimovski je imel 3. marca 2009 predavanje z naslovom Menedžment kakovostnega staranja. Govoril je o tem, kakšna je postala današnja družba; tempo življenja je postal hiter. Spremenil se je tudi koncept staranja. Jutrišnji svet bo drugačen po strukturi, drugačna vlogo bo imelo tudi staranje.

Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje je organiziral 14. novembra 2008 Konsenzus konferenco o uresničevanju Strategije na področju zdravstva in socialnega varstva; njen pokrovitelj je bil predsednik Slovenije. Velika zastopanost zdravstvenih in socialnih izvajalcev, znanosti in politike, predstavnikov vseh generacij ter pozitivno vzdušje govorijo, da je bila to v resnici nacionalna konferenca za oblikovanje partnerstev na tem področju. Predavanja in razprava so prispevala pomembna spoznanja in dobre izkušnje o staranju in sožitju med generacijami. Okrogla miza je v eni sami uri posredovala kratka poročila organizatorjev štirinajstih strokovnih kongresov, posvetov, festivalov in večjih strokovnih seminarjev, ki so se v letu 2008 odvili v Sloveniji na temo staranja, demografije in medgeneracijskega sožitja.  Ob koncu konference je bil oblikovan poziv vladi Republike Slovenije, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

 

Ob zaključku mednarodnega projekta Daphne smo na Inštitutu Antona Trstenjaka organizirali mednarodni seminar: Novi pristopi preventive nasilja nad starimi ljudmi. O tej temi so spregovorili tuji in domači strokovni sodelavci projekta Daphne ter drugi strokovnjaki s področja zagotavljanja varnosti starih ljudi. Seminar se je odvijal v dvorani Inštituta Antona Trstenjaka na Resljevi 11, od 9. do 15. ure.

Leta 2006 smo praznovali 40-letnico ustanovitve slovenskega gerontološkega inštituta in s tem tudi 40-letnico slovenske gerontologije kot znanstvene in strokovne panoge. Dne 25. novembra 1966 je namreč pričel z delom Gerontološko-geriatrični inštitut v Trnovem v Ljubljani, odlok o njegovi ustanovitvi v sklopu Kliničnih bolnišnic pa je bil objavljen v Uradnem listu SRS 28. aprila 1966.

1234567››
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje