English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Slovar: Instrumentalna vsakodnevna opravila / instrumentalne dnevne življenjske aktivnosti

Avtor: Simona Hvalič Touzery

angleško: instrumental activities of daily living (IADL)

Instrumentalna vsakodnevna opravila zajemajo precej kompleksne dejavnosti, potrebne za vsakodnevno življenje v specifičnem kulturnem okolju. Mednje prištevamo: vožnjo avtomobila, uporabo telefona, plačevanje računov, pripravo hrane, pranje perila, čiščenje, uporabo transportnih sredstev, jemanje zdravil, nakupovanje, upravljanje z denarjem ipd.

V mednarodni terminologiji ta opravila označujejo s kratico IADL, ki predstavlja začetnice angleških besed »instrumental activities of daily living – IADL«, kar po slovensko pomeni instrumentalna vsakodnevna opravila.

Te aktivnosti so manj bistvene za zdravje in blagostanje posameznika kot pa fizične dnevne življenjske aktivnosti, a so kljub temu pomembne, saj posamezniku zagotavljajo neodvisnost. Delovni terapevti pri oceni posameznika upoštevajo tudi zmožnost opravljanja instrumentalnih vsakodnevnih opravil. Delijo jih na 11 področij: skrb za druge, skrb za hišne ljubljenčke, vzgoja otrok, uporaba komunikacijskih naprav, mobilnost v skupnosti, vodenje financ, skrb za zdravje, priprava kosila in čiščenje, varnostni postopki v primeru nevarnosti, nakupovanje. Ko posameznik ne more več opravljati instrumentalnih vsakodnevnih opravil, se pojavi potreba po dolgotrajni socialni oskrbi (zagotavljanje socialnih storitev).

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje