English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Mednarodna konferenca: Medgeneracijska solidarnost in staranje

Zbornik Medgeneracijska solidarnost in staranje

120 strani, izšel je leta 2012

Zbornik je v celoti dostopen v

Pdf oblikiDokument

Poročila o konferenci

 


Pozdravni predgovori

Konferenco Medgeneracijska solidarnost in staranje, ki je bila posvečena zaključku Evropskega leta aktivnega staranja, 20 letnici Inštituta Antona Trstenjaka in spominu Marije Gregorič Kržič, sta s pozdravnimi predgovori otvorila mag. Ksenija Ramovš in dr. Tomaš Valena.

Mag. Ksenija Ramovš in Maja Rant

dr. Tomaš Valena

 

Kulturni program

V okviru kulturnega programa smo poslušali melodično pesem v izvedbi družine Breznik, sodelavca z Inštituta Antona Trstanjaka, Blaž Švab in Mateja Zabukovec, sta prebrala nekaj misli o staranju in medgeneracijski solidarnosti, pesnica Neža Maurer pa dve svoji pesmi.

Neža Maurer in Mateja Zabukovec

 

Pozdravni govori

Udeležence konference je na samem začetku pozdravil tudi predsednik države, dr. Danilo Türk.

dr. Danilo Türk, predsednik RS

Za predsednikom države so udeležence pozdravili še mag. Andrej Vizjak, minister za delo, družino in socialne zadeve, Tomaž Gantar, minister za zdravje, Mojca Škrinjar, državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Marjan Sedmak, predsednik AGE Platform Europe in Nataša Goršek Mencin, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Na sliki so: Mojca Škrinjar, mag. Andrej Vizjak, dr. Danilo Türk, dr. Božidar Voljč, mag. Franc Hočevar in Patricia Čular

Tomaž Gantar, minister za zdravje

Marjan Sedmak

Nataša Goršek Mencin

 

 

Plenarna predavanja

V okviru plenarnih predavanj smo poslušali referate 3 mednarodno priznanih strokovnjakov. Prvi med njimi je svoje poglede na staranje in medgeneracijsko solidarost predstavil dr. Vladimir Špidla, ki je bil prvi češki podpredsednik vlade, minister za delo in socialne zadeve, predsednik češke vlade in za kratek čas tudi predsednik države. Z njegovim odmevnim delom v Evropski komisiji smo se v Sloveniji seznanili predvsem ob nastajanju Zelene knjige o odzivu na demografske spremembe z naslovom Nova solidarnost med generacijami.

dr. Vladimir Špidla

Dr. Teresa Almeida Pinto, predsednica združenja za medgeneracijsko valorizacijo in aktivni razvoj (VIDA), koordinatorica evropskega projekta MATES - Vključevanje medgeneracijske solidarnosti in soavtorica Vodiča po idejah za načrtovanje in izvajanje medgeneracijskih projektov, je predstavila nekaj misli o medgeneracijskih projektih in o tem, zakaj bi bilo dobro le-te razširiti na vsa področja življenja.

dr. Teresa Almeida Pinto

Dr. Asghar Zaidi, direktor raziskav pri Evropskem centru za socialno politiko blaginje in raziskave na Dunaju ter višji znanstveni sodelavec v Centru za analize socialne izključenosti na London School of Economics v Veliki Britaniji, pa nam je predstavil indekse aktivnega staranja.

dr. Asghar Zaidi

 

Okrogla miza z razpravo: Potrebe, zmožnosti in stališča starejših prebivalcev Slovenije- raziskava slovenskega prebivalstva starega 50 let in več

Sodelavci z Inštituta Antona Trstenjaka so predstavili nekaj izsledkov in raziskave Potrebe, zmožnosti in stališča starejših prebivalcev Slovenije. Referati so si sledili  v naslednjem vrstem redu:

  • Predstavitev raziskave (dr. Jože Ramovš),
  • Zdravstveni del raziskave (dr. Božidar Voljč),
  • Samostojnost in oskrba (Tina Lipar in Maja Rant),
  • Medgeneracijska solidarnost in nasilje (mag. Ksenija Ramovš),
  • Premoženjsko stanje, revščina in predčasna upokojitev (dr. Ksenija Saražin Klemenčič),
  • Srečnost (Martina Starc) in
  • Navdušenje (Mojca Slana, Blaž Švab).

dr. Jože Ramovš

Dr. Božidar Voljč

Dr. Jože Ramovš, dr. Božidar Voljč, Tina Lipar, Maja Rant, mag. Ksenija Ramovš, dr. Ksenija Saražin Klemenčič, Martina starc, Mojca Slana, Blaž Švab

 

Pregled dejavnosti slovenije v Evropskem letu aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami 2012

Aleš Kenda, nacionalni koordinator (MDDSZ) in Patricia Čular, državna sekretarka (MDDSZ) sta predstavila Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracisjke solidarnosti 2012, aktivnosti, ki so potekale v tem letu in kaj so se v tem letu naučili.

Aleš Kenda

Patricia Čular

 

Poročilo predstavnikov generacij

Predstavnica mlade generacije Sara Berglez Zajec, predstavnica srednje generacije mag. Zvonka Pangerc Pahernik in predstavnik starejše generacije Boris Janez Bregant so podali svoje poglede na staranje in medgeneracijsko solidarnost.

Sara Brglez Zajec

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik

Boris Janez Bregant

 

Projekt načrtovanje strategije staranja v Srednji Evropi - Central European Ageing Platform

 V zadnjem sklopu predavanj so se zvrstile tri predavateljice. Annette Scoppetta je predstavila srednjeevropsko strategijo staranja - celotni pristop za prihajajoče demografske spremembe, Mateja Karničnik je govorila o moči generacij, Melitta Scherounigg pa o medgeneracijskem upravljanju kompetenc.

Anette Scoppetta

Mateja Karničnik

Melitta Scherounigg

 

 Pri administraciji udeležencev, usmerjanju le-teh in postavitvi plakatov dobrih medgeneracijskih praks so nam pomagali prostovoljci, za kar se jim iz srca zahvaljujemo!

Prostovoljci

Plakati dobrih medgeneracijskih praks

Plakat

 

 

 

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje