English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Svetovna konferenca starosti prijaznih mest

Objavljeno v oddelku gerontologija, datum dogodka: 28.9.2011 08:00:00
Dublin

Od 28. do 30 septembra je v Dublinu potekala 1. svetovna konferenca Globalne mreže Starosti prijaznih mest (GNAFC). Iz Slovenije smo se je kot koordinatorji Slovenske mreže Starosti prijaznih mest udeležili predstavniki Inštituta Antona Trstenjaka ter svetnik MO Ljubljana g. Bogomir Gorenšek. V posebno čast nam je bilo, da nas je na konferenci obiskala tudi slovenska veleposlanica ga. Jasna Geršak.

Konferenca je bila namenjena vsem, ki jih zanimajo starosti prijazna mesta, še zlasti pa predstavnikom mestnih politik in organizacij, ki se ukvarjajo s starejšimi ljudmi. S sodelovanjem na konferenci smo udeleženci skušali doseči dva cilja: okrepiti Globalno mrežo starosti prijaznih mest in razviti oz. spoznati napredno mišljenje ter pristope k temu, kako naj mesto oblikujemo tako, da bo starosti prijazno.

Program konference je bil razdeljen na tri tematska področja: socialna in kulturna povezanost, grajeno okolje ter ustvarjanje zagonske sile za iniciativo GNAFC. Vse teme so bile zastopane s plenarnimi predavanji in delavnicami. V skladu s ciljem krepitve Globalne mreže Starosti prijaznih mest so organizatorji ves čas aktivno skrbeli za to, da smo se udeleženci konference med seboj spoznavali in si izmenjevali svoja znanja ter izkušnje.

Predstavniki Slovenije smo na konferenci imeli 3 prispevke, ki so bili s strani drugih udeležencev dobro sprejeti: dr. Božidar Voljč je predstavil nastanek in značilnosti Slovenske mreže Starosti prijaznih mest, na razstavnem prostoru smo imeli stojnico, kjer smo predstavljali Slovensko mrežo SPM, g. Gorenšek pa je udeležencem povedal nekaj o Ljubljani kot prvem slovenskem starosti prijaznem mestu.

Prvi večer konference je bil slovesno posvečen tudi podpisovanju Dublinške deklaracije, v kateri so zapisana osnovna načela Starosti prijaznih mest. K podpisu deklaracije so bili povabljeni župani oz. njihovi predstavniki vseh mest, ki so bili prisotni na konferenci. Iz Slovenije je v imenu ljubljanskega župana Zorana Jankovića podpisal g. Bogomir Gorenšek.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje