English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novica: Hiša Roccafranca

Objavljeno v zasvojenosti, dne 28.10.2010

Hiša Roccafranca je družabni in kulturni center v Turinu, ki spodbuja odnose med generacijami. Znana je tudi kot 'hiša za vsakodnevno življenje'. Zgrajena je bila s finančno podporo EU in je namenjena družinam, otrokom in starejšim ljudem.

V Turinu so, tako kot v preostali Italiji, raziskave pokazale razširjenost osamljenosti med starimi ter pomanjkanje predšolskih struktur, ki bi ustrezale potrebam družin. V odziv na te izzive so razvili različne projekte. Nekateri starši svojih otrok niso želeli vpisati v vrtec, potrebovali pa so ustrezno varstvo. V projektu 'parkiranja otrok' (ang. Baby Parking) je takim staršem omogočeno varstvo v dopoldanskem času. V projektu 'Igrišče' (it. Punto Gioco) pa se družina vključuje v igro otrok. Otroke večinoma spremljajo stari starši, ki si želijo kvalitetnega časa z otrokom pa tudi spoznavanja drugih odraslih in starih ljudi, ki sodelujejo v dejavnostih.

Hiša Roccafranca ponuja še mnoge druge dejavnosti, trgovine za družine, ekološke izdelke, inkubator idej, restavracijo, informacijske kotičke, umetniške delavnice … Nudi velik razpon dejavnosti in srečališč za starejše, ki so večinski obiskovalci. Deljena hiša (it. Cascina insieme) je starejšim obiskovalcem najljubša, saj zadovolji potrebo po družabnih stikih. Temelji na samoupravljanju. Starejši sodelujejo kot prostovoljci in organizirajo dejavnosti kot so branje, poslušanje klasične glasbe, računalniški tečaji ipd.

Več informacij na spletnih straneh Evropske komisije.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje