English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

PPA za 3: OPOJNOST ZRELIH LET BREZ ALKOHOLA

SVETOVANJE

Če ste starejši in imate težave z alkoholom oziroma pri svojcu opažate, da vse bolj tvegano pije ter potrebujete nasvet, nam lahko pišete na info@iat.si ali pokličete na telefon 01 433 93 01, kjer smo dosegljivi vsak delovni dan od 9. do 15. ure. Več o svetovanju preko telefona lahko preberete v rubriki SVETOVALNICA.

Redno gibanje je najboljša preventiva

V tem jesenskem času, ko se bolezen COVID-19 zopet vse bolj širi, je še toliko bolj pomembno redno gibanje. V prvem delu tega posnetka lahko dobite malo dodatne motivacije, v drugem delu pa dr. Jože Ramovš govori o tem koliko in kakšno gibanje je svetovano, ko smo zdravi in ko bolezen napreduje. Izkoristite dan! ☀️

Projekt PPA za 3 sofinancira Ministrstvo za zdravje

logotip Ministerstvo za zdravje

Veliko je razlogov, zaradi katerih starejši ljudje pijejo. Vse pa odtehta dejstvo, da je življenje v starosti bolj optimistično, odprto, doživeto, dejavno, zdravo, samostojno, sproščeno, radovedno, samozavestno, ustvarjalno in pristno družabno, če ni otopelo z alkoholom.

strar človek, ki pije in ki živi zdravo

Poznam ga še iz otroštva, on pa me zadnjih pet let vedno znova sprašuje, kdo in kaj sem. Čezmerno pije zadnjih 12 let. Začel je s pijančevanjem nekajkrat mesečno kmalu po upokojitvi. 

Alkoholne pijače so v Sloveniji lahko dostopne. Popijemo jih precej več od povprečne evropske porabe. Vsak dan pije vsak sedmi Slovenec po 65. letu starosti, vsak peti pije tvegano, vsak deseti odrasli prebivalec Slovenije pa je z alkoholom zasvojen, to je bolezensko odvisen od njega.

O starih ljudeh vlada prepričanje: »Pustite mu kozarček, saj nima več veliko od življenja.« Prezre pa se dejstvo, kako jim uživanje alkohola povečuje težave in poglablja stiske. Negativni vpliv alkohol na starejši organizem je močnejši.

 

Sedaj smo vsi – tako mladi kakor starejši – zaradi širjenja bolezni covid-19 več sami doma; pred strahom, negotovostjo ali celo sami pred sabo bi najraje nekam pobegnili. Zato je še toliko pomembneje, da ne sežemo po alkoholu – to je najbolj jalov beg. Zdravje vam bodo krepile naslednje dejavnosti.

  • Dobro preživimo dan. Zjutraj naredimo načrt, kaj bomo počeli čez dan in se tega držimo. Vzamemo si čas za delo, za počitek, gibanje, razvedrilo in za svoje bližnje – vsakega nekaj. Nekaj dejavnosti naj bo vsak dan ob isti uri, na primer obroki in čas za delo. Z rednim ritmom in dobrim načrtom gre lažje!
  • Vzdržujmo stik z drugimi. Vsak dan imejmo vsaj en lep stik z nekom od svojih bližnjih, prijateljev ali znancev. Če živimo sami, jih pokličimo po telefonu. Ali poznamo koga, ki je še posebej osamljen? Pokličite njega! Izmenjamo z njim kako lepo doživetje; povemo mu, kaj smo v preteklem tednu doživeli; vprašajmo ga po njegovih izkušnjah. Lepi stiki nas bogatijo!
 

opoojnost zrelih let brez alkohola

  • Redno se gibajmo. Vsak dan se za pol ure odpravimo na sprehod ven, če je možno v naravo. Če ne moremo ven, hodimo po stanovanju in naredimo nekaj telovadnih vaj. Enkrat na teden pojdimo na daljši pohod. Krepitev telesa krepi tudi duha.
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje