English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Slovar: Dnevna oskrba

Avtor: Jože Ramovš

Dnevna oskrba je program na področju dolgotrajne oskrbe starostno onemoglih, kronično bolnih in invalidnih ljudi, pri katerem pride človek preko dneva v ustanovo, kjer oskrbovalci poskrbijo za njegove potrebe: hrano, počitek, družbo, uživanje zdravil ter razne dejavnosti za krepitev zdravja in razvedrilo. V ustanovo ali krajevni dnevni center ga običajno pripeljejo svojci zjutraj, popoldne ali zvečer pa ga spet odpeljejo domov. Ta program omogoča, da ostajajo ljudje v domačem okolju v primerih, ko domači zanje ne morejo poskrbeti preko dneva, ker so v službi in šoli, star človek pa ne more biti sam.

angleško: adult day care
nemško: Tagespflege
hrvaško: dnevna njega

 

Dnevno oskrbo pri nas v manjši meri uvajajo domovi za stare ljudi, ljudje temu rečejo vrtec za stare ljudi. Ponekod v Evropi je bolj uveljavljena.

            Dnevna oskrba je boljši izraz kakor pogosto uporabljan dnevno varstvo – pojasnilo o tem je pri pojmu oskrbovalna stanovanja. V primeru duševne motnje gre do neke mere tudi za varstvo, vendar je varovanje strokovni izraz za represivni program omejevanja svobode ali za varnostno (varnostniki) čuvanje objektov ali ljudi, ki jim je odvzeta svoboda (zapor) ali še niso dovolj razviti za samostojnost (otroški vrtci) ali pa jih je zaradi družbene pomembnosti treba dodatno varovati (državniki). Osrednja dejavnost pri starostnem pešanju je oskrba, katere del je lahko v primeru duševne zdravstvene motnje tudi skrb za varnost.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje